RYŻ Z MIĘSEM Z ZUPY, SZPINAKIEM I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne danie z ryżem. :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben's,
    2 podudzia z kurczaka (z zupy),
    1/3 papryczki chili,
    150 g szpinaku,
    2 duże ząbki czosnku,
    sól,
    świeżo mielony pieprz,
    2/3 łyżeczki curry Cykoria,
    łyżka oleju z dodatkiem bazylii,
    200 g śmietanki 30%,
    łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Ryż z mięsem z zupy, szpinakiem i słodką śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
    Czosnek i papryczkę drobno siekam.
    Na oleju podsmażam mięso z dodatkiem przypraw (1/3 łyżeczki curry, sól) oraz chili i czosnku.
    Po kilku minutach dodaję szpinak, smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną.
    Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję.
    Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
    Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szpinak Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować