160 g łososia bez skóry
1 cebula
100 g ryżu
250 g szparagów
2 łodygi selera naciowego
ok. 1,5 szklanki bulionu, może być z kostki
1/2 kubeczka skyru, jogurtu lub słodkiej śmietanki
pieprz
suszony czosnek niedźwiedzi
Ryż z łososiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i zeszklić na minimalnej ilości oleju. Wsypać ryż, podsmażyć i podlać bulionem. Ze szparagów odłamać końcówki, łodygi pokroić w krążki, główki zostawić. Selera naciowego pokroić w paseczki. Warzywa dodać do ryżu, podlać bulionem. Łososia pokroić w kostkę, dodać do ryżu z warzywami, posypać pieprzem, dodać 1 łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego, wlać resztę bulionu, dusić aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Zdjąć z palnika, odstawić na 5 minut i wymieszać ze skyrem. Smacznego :)
Komentarze