Ryż z kurkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosennie i kolorowo bo przecież niebawem wiosna!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż długoziarnisty: 2 szklanki
    - kurki (mrozone lub w zalewie własnej): 200 gramów
    - zielony groszek (mrozony): 120 gramów
    - białe wytrawne wino: 0.25 szklanki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - rzodkiewka: 6 sztuk
    - czosnek niedźwiedzi suszony: 1 łyżeczka
    - płatki chili: 0.5 łyżeczki

Ryż z kurkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
  • 2. Na oliwie z oliwek podsmażyć kurki, dodać groszek, płatki chili, czosnek niedźwiedzi,
    zieloną pietruszkę i smażyć aż kurki będą miękkie.
  • 3. Na końcu dolać wino, rzodkiewkę,chwilę jeszcze przesmażyć, wrzucić ugotowany na sypko ryż,
    wymieszać wszystko razem, przybrać porwaną pietruszką i podawać od razu.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy