ryż z kalafiorowym puree

0 (0 ocen)

  • 30 min

To danie powstało spontanicznie. Wykorzystałam wszystko, co akurat miałam w lodówce i połączyłam. Wyszło delikatne w smaku danie:)

  • 30 min

Składniki:

  • - kalafior
    - ryż w torebce
    - pół szklanki kukurydzy w puszce
    - 2 łyżki masła
    - pół szkalnki mleka
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz do smaku

Ryż z kalafiorowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
    Kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut aż będą chrupkie. Do blendera wlewamy mleko i ugotowane różyczki z kalafiora (można zamiast mleka dodać wywar z kalafiora), miksujemy na puree. Łączymy z ryżem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy ryż z purre oraz kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy