RYŻ Z JABŁKIEM I WODĄ RÓŻANĄ

0 (0 ocen)

  • 25 min

Orientalny smak ryżu, pachnący płatkami róż :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    100g ryżu basmati lub białego
    30g rodzynek
    szczypta szafranu
    1 łyżeczka wody różanej
    1 duże jabłko lub 2 mniejsze (300g)
    1 łyżeczka maltitolu
    1/4 łyżeczki kardamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka masła klarowanego

Ryż z jabłkiem i wodą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki. Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać jabłka i rodzynki. Smażyć aż wyparuje cały płyn. Po tym czasie, do jabłek dodać szafran, wodę różaną, gałkę muszkatołową, maltitol, kardamon. Dusić tylko do rozpuszczenia się maltitolu. Układać masę jabłkową na przemian z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy