Ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i dietetyczne danie, które może gościć na naszych stołach przez cały rok!

  • 60 min

Składniki:

  • 1.5 szklanki ryżu
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    6 jabłek
    1 torebka dużego cukru waniliowego
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotować z woda, kiedy sie zagotuje wsypać ryż, mieszając często gotować do momentu kiedy ryż zmięknie. Dodać 3 łyżeczki masła oraz 1 torebkę cukru waniliowego i wymieszać całość razem.
  • 2. Jabłka obierać ze skorek, pokroić na małe kawałki i wrzucać do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusić je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną.
  • 3. Na wysmarowane masłem naczynie położyć pierwszą warstwę ryżu, rozłożyć go na całej powierzchni, na ryż położyć jabłka, następnie drugą warstwę ryżu.
  • 4. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i piec 40 min.

Porady

Jabłka można posypać cynamonem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować