Ryż z jabłkami.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Słodki podwieczorek, którym byłam częstowana w domu rodzinnym.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki dla 1 osoby:

    100 g białego ryżu
    100 ml mleka
    100 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka cukru
    1 laska cynamonu

    Dodatkowo:

    1 małe jabłko
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła

Ryż z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy ze śmietanką i przelewamy go garnka o grubszym dnie. Dodajemy opłukany ryż, łyżeczkę cukru i cynamon. Gotujemy do miękkości ryżu ok 15 minut. Jakby mleko wyparowało, dolewamy.

    Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wsypujemy cukier, kiedy się rozpuści dodajemy masło i jabłko. Smażymy około 5 minut.

    Do naczynia wsypujemy część jabłek oraz ryż. Dekorujemy laską cynamonu i pozostałymi jabłkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy