Ryż z jabłkami

5 (191 ocen)

Chyba każde dziecko lubi dania na słodko a to na pewno posmakuje nawet małemu niejadkowi.

Składniki:

  • torebka ryżu pełnoziarnistego
    3-4 jabłka
    1 jajko
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier do smaku
    3 łyżki gęstej śmietany
    cukier puder do posypania lub bita śmietana
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Ostudzić. Jajko rozbełtać i wymieszać z ryżem.
  • 2. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w cieniutkie półplasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić cynamonem i cukrem- ile kto lubi. Wymieszać.
  • 3. Formę (u mnie mała keksówka) posmarować masłem. Wyłożyć połowę ryżu, na to jabłka i kolejną warstwę ryżu. Całość posmarować śmietaną i posypać łyżką cukru.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Podawać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

ryż z jabłkami

To może cię zainteresować