Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mocno pikantna salsa sprawia, że ryż połączony z dyniowym puree, nabierają wyrazu i zyskują na smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • ryż długoziarnisty* - 1 szk.
    cebula - 1 szt.
    masło klarowane - 1 łyżka
    mocny esencjonalny bulion** - 2,5 szk.
    sól
    dynia - 1kg
    papryczka chilli - ½ szt.
    czosnek - 2 ząbki

    PIKANTNA SALSA:
    czerwona papryka - 1 szt.
    papryczka chilli - ½ szt.
    czosnek - 2 ząbki
    kmin rzymski - ¼ łyżeczki
    tymianek suszony - ½ łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony - ¼ łyżeczki
    sól do smaku
    oliwa - 2 łyżki
    kolendra posiekana - 1 łyżka

    DODATKOWO:
    orzeszki piniowe - 2 łyżki
    gałązki świeżego majeranku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Salsa

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i smażę, aż do zeszklenia. Dodaję wypłukany i starannie osączony ryż. Smażę mieszając około 5 minut. Następnie wlewam dwie szklanki gorącego bulionu, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.

    Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładam do garnka z grubym dnem, wlewam pół szklanki bulionu. Dodaję pół oczyszczonej z ziaren ostrej papryczki i gotuję pod przykryciem. Gdy dynia jest miękka dodaję posiekany czosnek, zdejmuję pokrywkę i gotuję na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Przestudzoną dynię miksuję blenderem, wcześniej wyjmując papryczkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą 2. SALSA: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojone papryki i przez chwilę smażę. Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy i duszę około 3 minuty. Zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą i mieszam z posiekaną kolendrą.
  • 3. WYKONANIE: w jednej foremce z odpinaną obręczą lub za pomocą pierścieni do przystawek na dnie układam dyniowe puree, ryż i na wierzchu warstwę pikantnej salsy. Całość posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
  • 4. *dałam mieszankę ryżu basmati, brązowego i dzikiego.
    **bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować