Ryż z duszoną marchewką i brukselką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekki ale za to jaki smaczny posiłek

  • 40 min

Składniki:

  • 2 torebki ryżu parabolicznego
    10-12 brukselek
    1 duża marchewka
    2 łyżki masła
    sos Knorr do warzyw na ciepło (do mieszanki warzyw)

Ryż z duszoną marchewką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • 2. Marchewkę obieramy i kroimy na 3-4 cm kawałki, nastnie każdy kawałek na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy marchewkę i chwilę smażymy następnie podlewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, pamiętając o uzupełnianiu wody w razie jej wyparowania.
  • 3. Brukselkę obgotowujemy w wodzie, odcedzamy i gdy marchew jest już prawie miękka dorzucamy do niej brukselkę i razem dusimy do miękkości.
  • 4. Gdy warzywa są już gotowe i powstały pod nimi sos nie odparował do końca (w razie gdyby go było za mało dolewamy wody) posypujemy całość 2 łyżkami sosu Knorr i wszystko dosłownie chwilę jeszcze dusimy.
  • 5. Ugotowany ryż przekładamy na talerz układamy na nim warzywa i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy