Ryż z duszoną marchewką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
2.Marchewkę obieramy i kroimy na 3-4 cm kawałki, nastnie każdy kawałek na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy marchewkę i chwilę smażymy następnie podlewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, pamiętając o uzupełnianiu wody w razie jej wyparowania.
3.Brukselkę obgotowujemy w wodzie, odcedzamy i gdy marchew jest już prawie miękka dorzucamy do niej brukselkę i razem dusimy do miękkości.
4.Gdy warzywa są już gotowe i powstały pod nimi sos nie odparował do końca (w razie gdyby go było za mało dolewamy wody) posypujemy całość 2 łyżkami sosu Knorr i wszystko dosłownie chwilę jeszcze dusimy.
5.Ugotowany ryż przekładamy na talerz układamy na nim warzywa i polewamy sosem.
Komentarze