RYŻ Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ryż na mleku z brzoskwiniami i żurawiną przykryty bezową kołderką

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu
    mleko - 1,5 razy tyle ile zajmuje ryż
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka masła
    2 żółtka
    2 – 3 łyżki cukru
    1/2 puszki brzoskwiń w syropie
    mała garść żurawiny
    cynamon,
    imbir w proszku
    beza
    2 białka
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

Ryż z brzoskwiniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż 1. Zagotować mleko , dodać ryż, sól i masło. Gotować na wolnym ogniu- ostudzić. 2 żółtka utrzeć z cukrem. I wymieszać z ryżem.
  • ryz z beza i brzoskwiniami ( 2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć połowę ryżu,
    owoce, posypać cynamonem, imbirem, cukrem i na to reszta ryżu.
  • ryz z beza i brzoskwiniami 3. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Wyłożyć na ryż.
  • ryz z beza i brzoskwiniami 4. Piec 30 min w nagrzanym piekarniku 180C. Wyjąć i dać chwilkę odpocząć zapiekance- by stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy