ryż w soczystym sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to bardzo szybki i prosty przepis na pożywne i pyszne danie. Składniki na nie mam zawsze w domu.

  • 45 min

Składniki:

  • Porcja na dwie osoby:

    3/4 szkl. ryżu
    1/2 szkl. soczewicy czerwonej
    1 średnia marchewka
    1 duża cebula
    1 mała cukinia
    1 mały bakłażan
    1 puszka pomidorów krojonych
    olej do smażenia
    wędzona papryka, zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos warzywny

Ryż w soczystym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 2,5-3 szklanki wody i na wrzącą wrzucić opłukany ryż. Zamieszać i ustawić mały płomień.
  • 2. Zetrzeć marchew na dużych oczkach i wraz z soczewicą wrzucić do gotującego się ryżu 10 minut przed końcem gotowania. Wtedy też osolić wodę.
  • 3. Gdy ryż jest już miękki nałożyć pokrywkę i owinąć garnek ręcznikiem. Odłożyć na bok.
  • 4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodać cukinię i bakłażana również pokrojone w kostkę. Smażyć kilka minut.
  • 5. Warzywa zalać pomidorami z puszki, dodać przyprawy według smaku i dusić jeszcze kilka minut.
  • 6. Do natłuszczonej np. oliwą miseczki przełożyć porcję ryżu i ucisnąć, wyłożyć uformowany ryż na talerz, a następnie nałożyć sos z warzywami. Całość przybrać listkami pietruszki lub pokrojoną natką.

Porady

Sos z cukinią i bakłażanem świetnie komponuje się nie tylko z ryżem czy kaszą, ale też na grzankach. Może stanowić świetną przystawkę bądź przekąskę. Do sosu z powodzeniem można dodać nieco cynamonu - podkreśla słodycz pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować