Ryż spod pierzynki z jabłkami

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Wspomnienie smaku dzieciństwa.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
    20 dkg ryżu
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy

    Jabłka:
    1 kg soczystych jabłek
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Ryż spod pierzynki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie ryżu 1. Do garnka wlewamy mleko dodajemy ryż, szczyptę soli, cukier waniliowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu często mieszając. Po ugotowaniu przykrywamy szczelnie pokrywką wkładamy garnek w pierzynę na ok. 1-3 godzin.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka dodajemy odrobinę wody i prażymy na wolnym ogniu do miękkości na koniec dosładzamy.
    Gotowy ryż podajemy z prażonymi jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

ryż z jabłkami

To może cię zainteresować