Ryż smażony ze szparagami i kalafiorem

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

To pomysł na obiad bez mięsa lub sycącą kolację czy lunch. W daniu mamy ryż, chrupiące warzywa i omlet jajeczny. Najpierw wszystko kroimy, a później tylko szybko smażymy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 200g ryżu,
    • ½ łyżeczki kurkumy,
    • ½ pęczka szparagów (250g),
    • 200g różyczek kalafiora,
    • 1 marchewka,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • OMLET:
    • 3 jajka,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • SOS:
    • 4 łyżki sosu sojowego,
    • 2 łyżki oleju sezamowego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Szczypta cukru,
    • Szczypta chili,
    • ½ łyżeczki imbiru,
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż smażony ze szparagami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Następnie kroimy je w ukośne plastry. Marchewkę i cebulę po obraniu kroimy w kostkę. Kalafiora kroimy lub rozdzielamy palcami na mniejsze różyczki.
    Ryż gotujemy z zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go.
    OMLET: Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu omlet studzimy i kroimy w cienkie paski.
    SOS: Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos.
    W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę. Smażymy razem około 7-10 minut.
    Wówczas dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać – około 5-7 minut.
    Dodajemy szparagi i smażymy kolejne 3 minuty.
    Wówczas dodajemy ryż oraz kurkumę, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Danie z sosem zagotowujemy i gotujemy około 1 minutę. Dodajemy pokrojony omlet i ponownie mieszamy. Danie zdejmujemy z ognia i podajemy.
    Życzę smacznego 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować