Ryż po kantońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ryż po kantońsku stanowi doskonały dodatek do dań nie tylko chińskich

  • 30 min

Składniki:

  • - 200 g białego ryżu (suchego)
    - 3 jajka
    - oliwa do smażenia
    - puszka groszku konserwowego
    - pół niedużej cebuli
    - garść zielonej fasoli szparagowej
    - łyżeczka kurkumy
    - sól, pieprz
    - sos sojowy (do smaku)

Ryż po kantońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy. Gotować go ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • 2. Fasolkę szparagową ugotować w osobnym garnku. Można również skorzystać z fasolki ze słoika - wtedy nie musimy jej obgotowywać.
  • 3. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Wbić na patelnię jajka, posolić, popieprzyć i usmażyć jak jajecznicę. Do jajek wsypać ugotowany ryż i ugotowaną fasolkę oraz odcedzony groszek.
    Chwilę posmażyć, doprawić sosej sojowym.

Komentarze

Podobne przepisy