Wykorzystałam tutaj gotową bazę do sosu knorr fix do potraw chińskich. Moje kubki smakowe są jednak dość wymagające i musiałam doprawić go jeszcze łyżeczką curry. Wyszedł pyszny obiadek :)
60 min
Składniki:
- 2 woreczki ryżu parabolied
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- knorr fix do potraw chińskich
- mieszanka na patelnię warzyw chińskich
- woda
- 3 łyżki oleju
- margaryna
- łyżeczka curry
- sól, pieprz
Ryż po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso. Przygotować knorr według przepisu na opakowaniu (w 300ml zimnej wody rozmieszać dokładnie fix) i dodać go do mięsa. Zagotować całość, mieszając od czasu do czasu. Mięso z fixem dusić jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Gdyby sos był za gęsty dolać wody. Dodać jeszcze łyżeczkę curry - wtedy sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.
2.Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki margaryny i wrzucić na nią warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem.
3.Ugotować ryż. Na środku talerza położyć gorące warzywa. Dookoła nich rołożyć ryż i polać go sosem mięsnym.
Komentarze