Ryż po chińsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybko i smacznie

  • 40 min

Składniki:

  • Woreczek ryżu , 1 marchewka , kawałek pora ,pędy bambusa,0,5l bulionu, 200 gr piersi z kurczaka, sos słodkie chilli,sól,pieprz

Ryż po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju, wsypujemy ryż( nie ugotowany),chwile podsmażamy zalewamy częścia bulionu mieszamy czekamy aż wchłonie dolewamy reszte bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ,aż ryż bedzie miekki.Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki podsmażamy doprawiamy solą i pieprzem pod koniec smażenia polewamy sosem słodkie chilli i mieszamy.W tym samym czasie pokrojone warzywa podsmażamy na ''chrupko'' na innej patelni z odrobiną oleju lub oliwy,sól i pieprz według uznania.Gdy ryż będzie już gotowy również polewamy go trochę sosem słodkie chilli,nakładamy ryz ,warzywa,i mięso.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy