Ryż pieczony z mięsem i warzywami - danie jednogarnkowe

1 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kocham takie obiady - wszystko piecze się razem, w jednym naczyniu, a danie wychodzi przepyszne, pełne zapachów i kolorów. Ryż upiekł się idealnie, momentami jest lekko rumiany, smakuje genialnie! Bardzo polecam taki jesienny obiadek.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki (porcja na 2 osoby):

    ok. 400 g dowolnego mięsa, u mnie szynka wieprzowa; lepsze będzie trochę bardziej tłuste mięso typu karkówka

    Marynata do mięsa (możesz oczywiście użyć gotowej marynaty, np. przyprawy do kebabu, albo jeśli wykorzystasz kurczaka- przyprawy do kurczaka):

    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

    1 płaska łyżeczka soli

    0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    0,5 płaskiej łyżeczki curry

    0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego

    Dodatkowo:

    szklanka z górką ryżu (użyłam ryżu Basmati)

    1 łyżeczka kurkumy

    0,5 płaskiej łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej

    1 mała cebula

    kilka niewielkich marchewek

    8-10 brukselek

    kilka różyczek brokuła

    2 ząbki czosnku

    5 łyżek oleju

    sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona Zapiekanki

Ryż pieczony z mięsem i warzywami - danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zamarynowane mięso 1. Najlepiej będzie, jeśli mięso zamarynuje się dzień przed pieczeniem. Jeśli jest to niemożliwe, postaraj się zamarynować je chociaż na pół godziny przed pieczeniem.

    Mięso kroję na niewielkie kawałki i dodaję do niego wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam.
  • namoczony ryż z dodatkiem kurkumy i cebuli 2. Ryż wsypuję do miski, zalewam wodą tak by go przykrywała, odstawiam na 10 minut.

    Następnie przez 2-3 minuty rozcieram go w dłoniach, by wypłukać skrobię, odlewam płyn (nie trzeba ryżu odsączać na sicie, wystarczy płyn zwyczajnie odlać. ).

    Do ryżu dodaję pół łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej, drobno pokrojoną cebulę i kurkumę, mieszam.
  • ryż wykładam na dnie formy 3. Na dno formy do pieczenia wlewam połowę oleju, wykładam mokry ryż z cebulą.
  • Na ryżu rozkładam warzywa 4. Na ryżu układam warzywa w kawałkach i posiekany czosnek.
  • Na warzywach układam wcześniej zamarynowane mięso 5. Na warzywach układam mięso.
    Wszystko skrapiam resztą oleju, oprószam solą i pieprzem.

    Szczelnie przykrywam formę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

    Piekę przez ok. 1,5 godziny, kilka razy dolewając po odrobinie gorącej wody.

    Czas pieczenia zależy od mięsa i ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż jaśminowy Brukselka Brokuły Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować