Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Domowa wersja znanego firmowego deserku ryżowego, który można kupić w sklepie :)

  • 15 min

Składniki:

  • 150 g ryżu
    1,5 tabliczki czekolady mlecznej, lub 1 tabliczka gorzkiej :)
    1 łyżka masła
    600 ml mleka
    2 łyżki śmietany
    dekoracje wszelakie - u mnie prym wiodły wiórki kokosowe w jednym przypadku, zaś przypadek numer dwa wolał płatki migdałów

Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy, po czym wrzucamy do niego opłukany ryż. Gotujemy na niewielkim ogniu około 25 minut, bez pokrywki. Ryż ma być mięciutki. Po upływie tego czasu dodajemy do ryżu czekoladę i masło. Jeśli wg. Was jest za mało słodkie- dosłodźcie. Ja nie użyłam cukru.

    Ściągamy z ognia garnek, dodajemy śmietanę, mieszamy. Przekładamy do szklaneczek, pucharków miseczek...do czego tam chcecie. Koniecznie danie udekorujcie, zwłaszcza jeśli przygotowaliście je z myślą o dzieciach. U mnie wystarczyły wiórki kokosowe i płatki migdałów. No i melisa. Ale nie powiedziałam w tej kwestii jeszcze ostatniego zdania :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy