Ryż na ostro

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Szybki sposób na obiad, dla amatorów wyrazistych smaków :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 woreczka białego ryżu
    około 200 g mięsa mielonego z kurczaka
    sól morska, pieprz
    2 łyżki drobno posiekanej cebuli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    30 ml kremówki 30%
    1/2 łyżeczki chilli
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka bazylii
    sos sojowy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy przez około 5-6 minut. Po tym czasie patelnie zdejmujemy z ognia i ostrożnie nalewamy śmietanę. Dodajemy chilli, paprykę ostrą i słodką. Ponownie wstawiamy na ogień i całość mieszamy do powstania gęstego sosu. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz bazylię i jeszcze chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Podajemy z ryżem lub jeśli wolicie z makaronem :) Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować