Ryż na mleku z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki ryż możemy przygotować bardzo szybko na pyszny podwieczorek. Ryż polany truskawkowym gorącym musem z nutką cynamonu to coś pysznego. Zapraszam.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    woda do gotowania

    sos truskawkowy:
    50 dag świeżych truskawek
    cukier trzcinowy do smaku
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż na mleku z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z mlekiem i szczyptą soli, wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączmy z wody i wyjmujemy z woreczków.
  • 2. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do garnka.
  • 3. Mus z truskawek zagotowujemy dodając cynamon i cukier do smaku.
  • 4. Na talerze nakładamy porcje ryżu i polewamy truskawkowym gorącym musem.
  • 5. Podajemy i smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi około 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Owoce Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować