RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI.

4.5 (184 ocen)

Połączyłam dwa lubione dania. Ryż na mleku oraz ryż zapiekany z owocami. Truskawki nadają pięknej różowej barwi i smaku słonecznego lata, a konsystencja przypomina babciny ryż, który jadałam jako dziecko. Znów obudziła się we mnie natura blogerki-eksperymentatorki kulinarnej.

Składniki:

  • szklanka ryżu
    2 szklanki mleka
    szklanka kremówki
    czubata łyżka masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 laski wanilii
    500g świeżych truskawek
    cynamon do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż na mleku z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypuję do garnka o grubym dnie. Zalewam szklanką mleka, wsypuję cukier,
    stawiam na średnim gazie. Z laski wanilii zeskrobuję ziarenka, dodaję do mleka.
    Zagotowuję. Kiedy zaczyna bulgotać, zmniejszam ogień.
    Często mieszam, aby nie przypalić mleka.
  • 2. Truskawki płuczę, odcinam szypułki i kroję w kostkę.
  • 3. Kiedy ryż zaczyna wpijać mleko, uzupełniam jego ubytek. Wlewam połowę drugiej
    szklanki, ciągle mieszam. Kiedy znów ryż wciągnie płyn, dodaję tym razem kremówki.
    Resztę mleka zostawiam jako rezerwę, w razie gdyby potrzebny był jeszcze płyn.
  • 4. Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję
    masło, dobrze rozprowadzam, by się całe roztopiło. Na koniec wsypuję truskawki, mieszam
    i chwilę podgrzewam.
    Podaję na gorąco, posypane szczyptą cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować