Ryż na mleku z cynamonem i konfiturą

3.5 (6 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To idealny pomysł na podwieczorek lub deser. To najlepsza alternatywa dla ryżu zapiekanego z jabłkami. Podczas jego przygotowywania należy pamiętać, że po lekkim przestygnięciu ryż lekko zgęstnieje – wtedy można dodać odrobinę mleka i wymieszać.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    3 szklanki mleka
    Szczypta soli
    Pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Ulubiona konfitura – u mnie domowej roboty dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

3.5 (6 ocen)

Ryż na mleku z cynamonem i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelać do garnka o grubym dnie, wsypać ryż, doprawić solą. Mleko z ryżem zagotować i maksymalnie zmniejszyć palnik, by całość tylko lekko się gotowała. Garnka nie przykrywać pokrywką, mieszać co jakiś czas. Po 15min ryż powinien być odpowiednio miękki – zależy to od rodzaju użytego ryżu.
    Jeśli ryż wchłonął za dużo mleka, lub chcemy by był luźniejszy dolewamy jeszcze pół szklanki mleka, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem waniliowym i cynamonem.
    Ryż przekładamy do miseczek, posypujemy cynamonem i podajemy z konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Mleko Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować