Ryż i sos z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Aby to danie smakowało jak należy, ryż przed podaniem powinien być bardzo dobrze schłodzony, natomiast sos powinien być gorący.

  • Łatwy

Składniki:

  • RYŻ::
    - ryż biały długoziarnisty (2 woreczki, + sól dodana do gotowania): 200 gramów
    - curry: 2 łyżeczki
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - majonez: 6 łyżek
    MIĘSO I SOS::
    - filet z piersi kurczaka: 0.5 kilograma
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - curry: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - czosnek: 2 ząbki
    - prażona cebulka: 5 łyżek
    - śmietana kwaśna 18%: 400 gramów
    - bulion drobiowy: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sosy

Ryż i sos z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Przestudzony, wymieszać z curry, kurkumą i majonezem. Porcjami nałożyć do niewielkich filiżanek i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Oczyszczony z błonek filet, pokroić w paski. Do mięsa dodać olej i przyprawy oraz zmiażdżony czosnek. Wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć. Dodać śmietanę, rozprowadzić ją bulionem. Dodać cebulkę, wymieszać. Gotować kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Schłodzony ryż wyłożyć z filiżanek na półmisek, w osobnej misie podać gorący sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować