Ryż do obiadu (wersja na słodko)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Staramy się bardzo, choć czasami nie wychodzi, by nie marnować produktów. Korzystając z liczi w syropie, zachowaliśmy zalewę i popełniliśmy ten o to pyszny dodatek.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ryżu
    1 marchew
    2 szalotki
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki sosu rybnego
    1/2 zalewy z liczi w puszce
    4 łyżki oleju sezamowego
    sól, pieprz

Ryż do obiadu (wersja na słodko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż do obiadu (wersja na słodko) 1. Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.

    Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką.
    Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy