Ryż brązowy duszony z Kaffirem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zdrowe , pozbawione tylko wierzchniej plewy ziarno ryżu . Zawiera zdecydowanie więcej mikroelementów i witamin niż ryć biały .Kuchnia tajska

  • 10 min

Składniki:

  • 20 dag brązowego ryżu
    3 szklanki bulionu drobiowego ( lub warzywnego ) - może być z kostki
    3 łyżki masła
    szczypta kurkumy
    1 listek Kaffiru ( lub szczypta otartej skórki cytrynowej )
    garść pokrojonej natki pietruszki

Ryż brązowy duszony z kaffirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż 1. Ryż dobrze wypłukać . W garnku o grubym dnie rozgrzać masło - wrzucić ryż i smażyć kilka chwil mieszając tak by wszystkie ziarna pokryły się masłem. Wsypać szczyptę kurkumy
  • ryż 2. Wlać bulion . Wrzucić listek Kaffiru .Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut , aż ryż wchłonie całą wodę . Usunąć listek.
  • ryż 3. Dodać pokrojoną natkę pietruszki . Wymieszać .

Porady

Podawać do dań z drobiu , kuchni indyjskiej , tajskiej .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy