Rybne talarki z kluseczkami i marchewką

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne rybne kotleciki. Podane z delikatnymi kluseczkami na bazie ziemniaków z dodatkiem marchewki. Pyszne i lekkie danie.

Składniki:

  • 400g ryby np mintaj
    2 jajka
    1 bułka
    mleko do namoczenia bułki
    sól
    pieprz czarny
    2 marchewki
    masło
    1 łyżka posiekanego koperku

    KLUSECZKI:
    200g ziemniaków ugotowanych
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    1 szklanka mąki
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz czarny

Rybne talarki z kluseczkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno garnka wrzucić łyżkę masła, a następnie marchewkę pokrojoną w kostkę. Chwilę poddusić i zalać wodą. Gotować do miękkości, a pod koniec lekko posolić.
  • 2. Ugotowane ziemniaki zmielić i dodając wszystkie składniki zrobić klejące się ciasto. Przecierać przez sito do gotującej się i osolonej wodzie. Zagotować i odcedzić. Przelać ostrożnie zimną wodą.
  • 3. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i wrzucić kluseczki. Obsmażyć, najlepiej na rumiano, wtedy nabiorą dodatkowego smaku. Dołożyć ugotowaną marchewkę i chwilę razem smażyć. Na końcu dodać posiekany koperek.
  • 4. Surową rybę zmielić lub drobno posiekać nożem. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy. Wymieszać. Formować małe talarki i smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać gorące z kluseczkami z marchewką. Smacznego!

Porady

Kluseczki można przygotować nawet dzień wcześniej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy