Rybne szaszłyki z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubię gotować i przygotowywać dania bezmięsne, bo są zdrowe. Szaszłyki są naprawdę pyszne i ładnie się prezentują, dlatego często je robię.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - grube filety z dorsza: 2 sztuki
    - papryka żółta i czerwona: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - mieszanka świeżych lub suszonych ziół np. prwansalskie: 1 sztuka
    - olej: 4 łyżki
    - sól, pieprz/do smaku: 1 szczypta

Rybne szaszłyki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety natrzeć roztartym czosnkiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 15 minut.
  • 2. Cukinię pokroić w półplasterki. Papryki pokroić w szerokie paski a następnie w kwadraty. Cytrynę umyć, pokroić w plasterki a następnie na ćwiartki.
  • 3. Na patyczki nadziewać na przemian warzywa i kawałki dorsza, zaczynając od cytryny. Posmarować olejem, posypać ziołami, ułożyć na tackach i piec ok. 20 minut, często obracając i kropiąc olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy