Rybne roladki to propozycja posiłku dla osób lubiących zdrową kuchnię.Połączenie filetu z ryby i szynki prosciutto w delikatnym sosie dyniowo- pomidorowo-paprykowym.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Filet z mintaja około 600 gram
szynka prosciutto kilka plastrów
pieprz
sok z cytryny
Sos warzywny:
dynia pokrojona w kostkę 1 szklanka
pomidory z puszki
cebula biała 1 sztuka
2 ząbki czosnku
papryka czerwona 1 sztuka
masło 1 łyżka
do smaku : sól i pieprz
natka pietruszki
Rybne roladki otulone prosciutto w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy i osuszamy ,posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.Odstawiamy.
2.Na patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę ,podsmażam następnie dodaję paprykę i pomidor( pokrojone w dużą kostkę )dusimy około 10 minut,na koniec dodajemy dynię .Wszystko dusimy około 10 minut.Doprawiamy .
3.Filet zawijamy w rulon ,odwijamy szynką i układamy w naczyniu w którym będziemy zapiekać potrawę .Polewamy sosem.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu kroimy na porcje i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze