Rybne kotlety z cukrowym burakiem

4 (1 ocen)

To wyjątkowy przepis, którego autorem jest moja prababcia a który od wielu pokoleń gości na rodzinnym stole.

Składniki:

  • 1-1,5kg świeżej lub mrożonej ryby (szczupak, okoń, leszcz, tołpygę)
    4-6 cebuli
    2-3 marchewki
    1 cukrowy buraka
    4-5 jajek
    100g masła
    2-3 suche bułki
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz wg smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Rybne kotlety z cukrowym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój (2-3) cebule w grubą kostkę, lekko podsmaż na oleju i odłóż na talerzu. Osobno pokrój (2-3) cebule w drobną kostkę, lekko podsmaż na oleju i odłóż na talerzu.
  • 2. Marchewka (1-2) utrzyj na tartce o grubych oczkach. Jedną marchewkę pokrój w talarki. Burak cukrowy obierz pokrój w cienkie talarki.
  • 3. Rybę oczyść, mięso oddziel od kości. Filety zmiel na maszynce o grubych oczkach.
  • 4. Bułkę wcześniej namocz w wodzie i wyciśnij.
  • 5. Rybny farsz, bułkę, cebulę (w grubych kostkach) zmiel na maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Do farszu dodaj cukier, miękkie masło, trochę oleju, ubite widelcem jajka, sól, pieprz. Mieszaj masę intensywnie 5-10 minut. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i smaż na gorącym oleju.
  • 6. W garnek na dno ułóż marchew pokrojoną w talarki i polej trochę olejem. Warstwami wykładaj kotlet smażony, talarki buraku cukrowego, drobno smażoną cebulę i tartą marchewkę. Zalej 200-250ml wody i gotuj na małym ogniu 40-45 minut.

Porady

Kotlety smaczne na gorąco i zimno. Ja wykorzystałam szczupak i tołpygę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować