Rybne kotlety z cukrowym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrój (2-3) cebule w grubą kostkę, lekko podsmaż na oleju i odłóż na talerzu. Osobno pokrój (2-3) cebule w drobną kostkę, lekko podsmaż na oleju i odłóż na talerzu.
2.Marchewka (1-2) utrzyj na tartce o grubych oczkach. Jedną marchewkę pokrój w talarki. Burak cukrowy obierz pokrój w cienkie talarki.
3.Rybę oczyść, mięso oddziel od kości. Filety zmiel na maszynce o grubych oczkach.
4.Bułkę wcześniej namocz w wodzie i wyciśnij.
5.Rybny farsz, bułkę, cebulę (w grubych kostkach) zmiel na maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Do farszu dodaj cukier, miękkie masło, trochę oleju, ubite widelcem jajka, sól, pieprz. Mieszaj masę intensywnie 5-10 minut. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i smaż na gorącym oleju.
6.W garnek na dno ułóż marchew pokrojoną w talarki i polej trochę olejem. Warstwami wykładaj kotlet smażony, talarki buraku cukrowego, drobno smażoną cebulę i tartą marchewkę. Zalej 200-250ml wody i gotuj na małym ogniu 40-45 minut.
Porady
Kotlety smaczne na gorąco i zimno. Ja wykorzystałam szczupak i tołpygę.
Komentarze