Pyszne,delikatne i bardzo mięciutkie kotleciki,z delikatną nutką ziół.Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
60 min
Składniki:
1 kg filetów mintaja (mogą być mrożone )
1 jajko
sól ziołowa do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do ryb
bułka tarta
1 bułka namoczona i odciśnięta
olej do smażenia
Rybne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyścić,umyć i dokładnie osuszyć (mrożone rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody ) .
Następnie zmielić razem z odciśniętą bułką w maszynce.
2.Do zmielonej ryby wbić jajko i przyprawić do smaku solą ziołową ,pieprzem ziołowym i przyprawą do ryb,masę dokładnie wymieszać.Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej trochę bułki tartej.
3.Z przygotowanej masy formować niewielkie okrągłe kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
4.Przygotowane kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia przez około 15 -20 minut.Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk.
Komentarze