PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rybne curry z krewetkami i groszkiem cukrowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/72/rybne-curry-z-krewetkami-i-groszkiem-cukrowym.jpeg61024102http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rybne-curry-z-krewetkami-i-groszkiem-cukrowym
400 g filetów z ulubionej ryby, u mnie polędwica z mintaja
200 g krewetek białych
100 g groszku cukrowego
1 puszka mleczka kokosowego
kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm
1 duża cebula
1 liść laurowy
1 łyżeczka kolendry
3 goździki
kawałek kory cynamonu, ok 1 cm
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
sól
olej ryżowy z chili
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść listków bazylii
Sposób przygotowania przepisu:
Rybne curry z krewetkami i groszkiem cukrowym
1.
Liść laurowy, kolendrę, goździki, cynamon i trawę cytrynową zmiksować w młynku. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać zmielone przyprawy i podsmażyć 1-2 minuty. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnym oczku i dodać do cebuli razem z pastą curry. Podsmażyć całość i zalać mleczkiem kokosowym.
2.
Rybę pokroić w kostkę, krewetki rozmrozić i obrać z resztek skorupek, obsypać vegetą i wrzucić do sosu. Gotować około 10 minut. Z groszku odciąć końcówki, umyć i dodać do sosu, gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu, wymieszać, dodać porwane listki bazylii, gotować jeszcze 2-3 minut. Podawać z ryżem. Smacznego :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze