Rybne curry

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proponuję rybne curry, warzywne, z ryżem, z nutą pomarańczy w mleczku kokosowym. Doskonałe, wszystkim dziś smakowało. Polecam na obiad, na święta, karnawał.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g ryby miruny
    sól, pieprz, papryka czerwona
    150 g ryżu białego
    2 marchewki
    cebula
    3 ząbki czosnku
    300 g pieczarek
    oliwa z oliwek
    przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa curry
    puszka mleczka kokosowego
    2 plasterki pomarańczy

Rybne curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rybne curry na patelni 1. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w słupki, pieczarki i czosnek w plasterki i smażyć na oliwie z oliwek do miękkości.
    Dodać ryż ugotowany w osolonej wodzie, podlać mleczkiem kokosowym, dodać przyprawy.
    Na wierzchu położyć filety z ryby np. miruny. Posolić i posypać papryką czerwoną.
    Przykryć i dusić do miękkości ryby. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na rybę.
    Udekorować plasterkami pomarańczy gotową potrawę na półmisku.

Komentarze

Podobne przepisy