Burgery rybne to sposób na rybę w nowym wydaniu. Idealne na drugie śniadanie, kolację czy obiad. Możemy zabrać je do pracy czy na wycieczkę.
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki:
• 4-6 bułek,
• mix sałat,
• 1- 2 pomidory,
• 2-3 ogórki kiszone,
• majonez lub sos czosnkowy,
Kotlety z pstrąga: na 4-6 kotletów
• ok. 400-450 g wyfiletowanego pstrąga ( może być także inna ryba),
• ok. 50-60 ml bulionu warzywnego,
• ok. 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do panierki,
• ok. 1-2 łyżki otrębów owsianych,
• 1 jajko,
• 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
• 1 mała cebulka,
• 1 łyżeczka suszonych warzyw,
• 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (lub koperku),
• przyprawa do ryb (opcjonalnie), sól, świeżo mielony pieprz,
• masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia,
1.Kotlety z pstrąga:
Bułkę tartą, otręby i suszone warzywa namaczamy w bulionie. Rybę rozdrabniamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulkę oraz powstałą masę z bułki, otrąb i suszonych warzyw i dokładnie mieszamy (całość najlepiej zmiksować). Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku. Z masy rybnej formujemy kotlety (małe lub większe według upodobań), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.
Bułki kroimy wzdłuż na pół i opiekamy na patelni grillowej lub podgrzewamy w piekarniku.
Obie połówki bułki smarujemy majonezem, na dolnej kładziemy sałatę, fileta rybnego, pomidora, ogórka kiszonego i przykrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!
Komentarze