Rybne burgery

4.8 (25 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Burgery rybne to sposób na rybę w nowym wydaniu. Idealne na drugie śniadanie, kolację czy obiad. Możemy zabrać je do pracy czy na wycieczkę.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 4-6 bułek,
    • mix sałat,
    • 1- 2 pomidory,
    • 2-3 ogórki kiszone,
    • majonez lub sos czosnkowy,
    Kotlety z pstrąga: na 4-6 kotletów
    • ok. 400-450 g wyfiletowanego pstrąga ( może być także inna ryba),
    • ok. 50-60 ml bulionu warzywnego,
    • ok. 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do panierki,
    • ok. 1-2 łyżki otrębów owsianych,
    • 1 jajko,
    • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
    • 1 mała cebulka,
    • 1 łyżeczka suszonych warzyw,
    • 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (lub koperku),
    • przyprawa do ryb (opcjonalnie), sól, świeżo mielony pieprz,
    • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.8 (25 ocen)

Zobacz również:

Burgery

Rybne burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z pstrąga:
    Bułkę tartą, otręby i suszone warzywa namaczamy w bulionie. Rybę rozdrabniamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulkę oraz powstałą masę z bułki, otrąb i suszonych warzyw i dokładnie mieszamy (całość najlepiej zmiksować). Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku. Z masy rybnej formujemy kotlety (małe lub większe według upodobań), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.
    Bułki kroimy wzdłuż na pół i opiekamy na patelni grillowej lub podgrzewamy w piekarniku.
    Obie połówki bułki smarujemy majonezem, na dolnej kładziemy sałatę, fileta rybnego, pomidora, ogórka kiszonego i przykrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować