1 główka młodej kapusty
2 młode cukinie (małe)
2 średnie marchewki
por biała część
1/2 kg filetów rybnych (np. z mintaja)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 kostki masła
sok z cytryny
sól, pieprz, ostra i słodka papryka, oregano świeże ( możemy również użyć suszonego)
Rybna potrawka z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem i odstawiamy na ok godzinę w chłodne miejsce.
W rondlu roztapiamy masło, marchew czyścimy, kroimy w krążki i wrzucamy do rondla, dusimy ok 10 min, następnie dokładamy poszatkowaną kapustę, pokrojony w krążki por i dusimy kolejne 10 min. Młodą cukienie wraz ze skórka dzielimy wzdłuż na cztery części a następnie na kawałki o grubosci ok 0,5cm ( jesli mamy bardzo małą cukienie wystarczy podzielić wzdłuż na pół i na kawałki), dodajemy do warzyw i chwile dusimy. Na koniec dodajemy rybę i dusimy ok 15 min aby ryba doszła. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami, na koniec dodajemy oregano ( ilośc według własnego uznania)
Komentarze