Rybna choinka

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne i efektowne danie :)

  • 60 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    1 filet z dorsza
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 większy por

    składnik podstawowy dodatkowy:
    3-4 łyżki majonezu

    składniki robocze
    masło
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Rybna choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Kawałek pora (biała i zielona część) pokroić drobno, dodać z startych warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki majonezu. Odstawić.
  • Ryba na liściach pora 2. Ze środka pora wyciąć kilka długich liści. Sparzyć je wrzątkiem. Pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnym oczku, dodać 1 łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem. Liście pora rozłożyć jeden przy drugim. Na to wyłożyć część pietruszki, położyć rybę oprószoną solą i pieprzem i resztę pietruszki.
  • Przed upieczeniem 3. Rybę owinąć liśćmi pora. Na folii aluminiowej ułożyć kilka wiórków masła, na to położyć rybę. Na wierzch również położyć masło. Całość posypać solą i pieprzem.
  • Po upieczeniu 4. Brzegi folii zwinąć. Rybę włożyć do piekarnika. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z wcześniej przygotowaną surówką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Por Ryby

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować