Rybki z chałki bakaliowe

0 (0 ocen)

Gdy pozostaje nam ciasto z chałki, możemy dla swoich pociech stworzyć bakaliowe rybki chałkowe

Składniki:

  • 300g mleka
    50g masła
    29g świeżych drożdzy
    60 g cukru
    550g mąki
    1/4 łyżeczki soli
    bakalie (ja wykorzystałam bakalie z musli)
    1 jajko, roztrzepane w miseczce

Rybki z chałki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzać mleko, masło, drożdże oraz cukier. Następnie zdjąć z gazu i dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wyrobić (trzepaczką bądź mikserem na małych obrotach) na gładką masę.
  • 2. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz.
  • 3. Uformować rybki, oczy i płetwy stworzyć z bakalii, posmarować roztrzepanym masłem i odstawić na 30 min (pod ściereczką).
  • 4. Rybki umieścić na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy