Rybka z sosikiem

0 (0 ocen)

Dla dzieci idealna!!!

Składniki:

  • 1kg rybki bez skóry może być dorsz
    200 mil śmietany 18 procent
    trochę oliwy
    2 duże ząbki czosnku
    2 czubate łyżeczki suszonych ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
    1 cytryna
    1 mały pęczek pietruszki
    sól, pieprz

Rybka z sosikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć , wyczyścić, ułożyć w naczynu żaroodpornym z połowy cytryny wycisnąć sok i skropić nim rybę {odstawić na 30 minut}
  • 2. Czosnek zmiażdżyć zmieszać z solą i przyprawami oraz olejem i natrzeć rybę. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piec do około 40 minut {pod przykryciem}
  • 3. Śmietanę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pietruszką
    jak ryba się zarumieni dodać śmietanę i piec jeszcze 5-10 minut bez przykrycia.

Porady

Rybkę Dorsza najlepiej włożyć na godzinkę do wody dość dobrze posolonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy