Rybka w zalewie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetna przystawka dla smakoszy ryb i nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki octu 10%
    5l wody
    1 kostka rosołowa drobiowo-wołowa
    6 liści laurowych
    6 ziaren pieprzu czarnego
    6 ziaren jałowca
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka bazylii
    łyżeczka oregano
    6 ziaren ziela angielskiego
    4 cebule
    sól i pieprz
    cukier
    mąka
    olej do smażenia
    ok 3kg ryb np szczupak, płoć. lin, leszcz

Rybka w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dzielimy na kawałki, tak żeby po usmażeniu zmieściły się bez problemu w słojach. Doprawiamy solą i obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na gorącym oleju. Cebulę kroimy w półksiężyce i smażymy na oleju po pierwszym smażeniu ryby. Cebulę wraz z olejem wlewamy do wody, dodajemy wszystkie wymienione wyżej zioła i przyprawy, doprawiamy 2łyżkami cukru, 1łyżką soli i pieprzu. Całość gotujemy ok 10-15 min. Usmażone ryby układamy w słojach i zalewamy ciągle gotującą się zalewą. Wekujemy. Ryby są gotowe do jedzenia po ok 3-4 dniach, lecz najlepiej smakują po dłuższym czasie leżenia w słojach np po miesiącu. Smacznego!

Porady

Z podanego przepisu otrzymamy 5-6 słoi litrowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy