filet z mintaja (tutaj kostka) – można użyć każdej innej ryby
ryż (wedle gustu)
SOS:
3 marchewki
2 pietruszki
plaster selera
pół cebuli czerwonej lub kawałek pora
1 mały ząbek czosnku
puszka pomidorów z puszki lub przecier pomidorowy w kartonie (połowa)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier
Rybka po grecku fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek, jak się zeszkli dorzuć pozostałe warzywa pokrojone w słupeczki. Podsmaż je chwilkę na większym ogniu. Po paru minutach dodaj pomidory, liścia, ziele angielskie i duś (maja być lekko twarde). Dopraw solą, pieprzem i odrobinką cukru.
Rybę dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami. Smaż na łyżce oliwy na patelni grillowej na złoty kolor.
Ryż (wedle gustu) ugotuj. Podawaj z rybą i warzywami. Do warzyw można dodać oliwki i groszek zielony .
Komentarze