Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną)

0 (0 ocen)

Propozycja na ostatki :)

Składniki:

  • Składniki:
    4 duże ziemniaki
    0,5 kg Matyjasów
    2 duże marchwie
    4 jajka na twardo
    1 cebula
    250 ml naturalnego jogurtu
    250 ml majonezu
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przystawki

Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem.
  • śledzie pod pierzyną 2. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.
  • śledzie pod pierzyną 3. Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)

Porady

zmrożone łupiny cytryn, świetnie podtrzymują świeżość ryb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować