Taką rybe jadłam nad morzem w pewnej restauracji, bardzo mi smakowała więc spróbowałam zrobic ja w domu tak jak zapamiętałam ten smak.
10 min
Składniki:
- 3 filety rybne np. dorsz lub mintaj (ja uzyłam dorsza świeżego)
- około 20 dag sera żółtego w kawałku gouda i 2 kulki mozzarelli
- przyprawa do ryb
- 1 cebula
- ziele angielskie 3szt.
- liść laurowy 2 szt.
- zioła prowansalskie
- sól czosnkowa
- 4 ząbków czosnku
- olej do smażenia
Ryba zapiekana z serem w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne przekrajamy na pól (jesli są duże), następnie każdy kawałek przyprawiamy przyprawą do ryb, wkładamy do miski dodajemy ziele i liśc laurowy, oraz pokrojona w piórka cebulę. Tak przygotowana rybe wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Przygotowujemy mieszanke serową: ser żólty i mozzarelle starkowac na tarce o dużych oczkach dodac zioła prowansalskie 1 łyżeczke,posiekany czosnek i sól czosnkową szczypte.
Rybe obsmażamy na patelni z dwóch stron 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego, bądź na blaszkę. Zasypujemy mieszanką serową i pieczemy około 20 minut
Porady
Rybe podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami bądź frytkami i surówka ze świerzych warzyw.
Komentarze