Ryba zapiekana z serem w ziołach

4.48 (151 ocen)

  • 10 min

Taką rybe jadłam nad morzem w pewnej restauracji, bardzo mi smakowała więc spróbowałam zrobic ja w domu tak jak zapamiętałam ten smak.

  • 10 min

Składniki:

  • - 3 filety rybne np. dorsz lub mintaj (ja uzyłam dorsza świeżego)
    - około 20 dag sera żółtego w kawałku gouda i 2 kulki mozzarelli
    - przyprawa do ryb
    - 1 cebula
    - ziele angielskie 3szt.
    - liść laurowy 2 szt.
    - zioła prowansalskie
    - sól czosnkowa
    - 4 ząbków czosnku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba zapiekana z serem w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne przekrajamy na pól (jesli są duże), następnie każdy kawałek przyprawiamy przyprawą do ryb, wkładamy do miski dodajemy ziele i liśc laurowy, oraz pokrojona w piórka cebulę. Tak przygotowana rybe wstawiamy do lodówki na około godzinę.
    Przygotowujemy mieszanke serową: ser żólty i mozzarelle starkowac na tarce o dużych oczkach dodac zioła prowansalskie 1 łyżeczke,posiekany czosnek i sól czosnkową szczypte.
    Rybe obsmażamy na patelni z dwóch stron 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego, bądź na blaszkę. Zasypujemy mieszanką serową i pieczemy około 20 minut

Porady

Rybe podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami bądź frytkami i surówka ze świerzych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować