3 średnie filety z miruny lub morszczuka,
1 mały brokuł,
100 g sera żółtego,
sok z cytryny
2 łyżki musztardy,
łyżka masła,
łyżka mąki,
200 ml bulionu warzywnego,
150 ml mleka,
łyżka suszonej natki pietruszki,
łyżka suszonego lub posiekanego, świeżego koperku,
łyżeczka cukru,
tłuszcz do posmarowania formy,
sól, pieprz.
Ryba zapiekana z brokułami w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem. Następnie układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Polewamy sokiem z cytryny.
2.Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy różyczki i gotujemy przez około 20 min. na półtwardo. Następnie ugotowane różyczki z brokułu układamy na filetach w naczyniu żaroodpornym.
3.Przygotowujemy sos.: Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy. Ciągle mieszając wlewamy bulion i mleko. Zagotujemy. Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy natkę pietruszki i koperek. Sosem polewamy rybę i brokuły w naczyniu. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200 st. C.
Komentarze