Ryba z warzywami na soczewicy

4.5 (166 ocen)

  • 50 min

Pyszna kompozycja smaku warzyw i ryby w połączeniu z soczewicą

  • 50 min

Składniki:

  • A. Składniki podstawowe z zestawu

    1. Ryba 4 płaty (dowolny ulubiony filet lub np KARP)
    2. Włoszczyzna:
    5 dużych marchewek
    3 korzenie pietruszki
    1 por
    1 seler

    B. Składnik podstawowy dodatkowy

    1. Soczewica

    C. Składniki robocze

    sol i pieprz
    3 łyżeczki przyprawy do ryb
    bułka tarta lub zgniecione płatki kukurydziane
    mąka pszenna
    2 jajka
    2 łyżki masła
    natka pietruszki i natka lubczyku
    olej do smażenia

    D. Do dekoracji

    natka pietruszki
    por

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba z warzywami na soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę ścieramy na grubych oczkach tarki i dusimy z dodatkiem masła od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Gdy warzywa już są miękkie przyprawiamy je PRZYPRAWĄ DO RYB.
  • 2. Rybę kroimy na odpowiadające nam płaty po obu stronach opruszamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy na głęboki talerz i roztrzepujemy dodając szczyptę natki pietruszki i szczyptę lubczyku. Rybę obtaczamy kolejno w mące w jajku i w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu.
  • 3. Soczewicę gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie
  • 4. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, układamy na talerzu SOCZEWICĘ, RYBĘ, WARZYWA. Dekorujemy sparzonym porem i natką pietruszki.

Porady

Jak już wcześniej wspomniałam zamiast bułki tartej możemy użyć pogniecionych płatków kukurydzianych, ryba ma wtedy bardziej chrupiącą panierkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować