Ryba z sosem koperkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sam raz na bezmięsny obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag fileta z ryby np. sola,
    sól,
    pieprz cytrynowy,
    4 plasterki cytryny,
    olej do smażenia,
    1/2 szklanki bulionu drobiowego,
    200 g śmietany 18%,
    2 łyżki masła,
    1,5 łyżki mąki pszennej,
    1/2 pęczka koperku.

Ryba z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta przekroić na pół, posypać solą, pieprzem cytrynowym i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać wywar i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie dodać śmietanę, posiekany koperek i całość doprawić solą oraz pieprzem. Usmażoną rybę zalać sosem koperkowym i udekorować plasterkami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy