Ryba z sosem greckim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ryba podana w ten sposób doskonale smakuje na ciepło jak również w postaci zimnej przekąski. Warzywa nadają rybie soczystości i pełniejszego smaku. W mojej rodzinie często pojawia się na wigilijnym stole i przy innych okazjach.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 800 g dowolnej ryby
    mąka do obtaczania
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1/2 selera
    1/4 pora
    1/2 puszki zielonego groszku
    1 puszka pomidorów krojonych
    3 łyżki oleju
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    sól
    pieprz
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba z sosem greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ryby usuwamy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron.
  • 2. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę kroimy a krążki. Przekładamy je do garnka z olejem. Podlewamy wodą. Dodajemy sól, ziele, liść laurowy i dusimy.
  • 3. Po 20 minutach dodajemy pomidory, doprawiamy pozostałymi przyprawami.
  • 4. Pod koniec dodajemy zielony groszek, mieszamy i układamy obsmażoną rybę. Dusimy do momentu zagrzania mięsa.
  • 5. Jeżeli danie podajemy od razu, rybę wykładamy na talerz i zalewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Groszek Marchewka Por Ryby Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować