Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Uwielbiam ryby i por, dlatego postanowiłam połączyć te 2 składniki.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 Filety z ryby (gatunek wg uznania, ja zrobiłam z mintaja)
    Szklanka mleka
    średni cały por,
    mała cebula
    1 duża marchewka
    4 duże ziemniaki
    garść mrożonej w paski włoszczyzny
    stołowa łyżka masła
    2 łyżki stołowe kefiru
    Mąka pszenna
    Sól, pieprz
    szczypior



Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Puree

Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba z porem 1. Żeby pozbyć się specyficznego zapachu ryby - ryby moczymy przez całą noc w mleku i pieprzu. Jeśli nie mamy na to czasu to moczymy chociaż pół godziny przed smażeniem.

    Ryby solimy i obtaczamy mąką. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.
  • 2. Por i cebulę kroimy w kółeczka (ja dodałam jeszcze odrobinę włoszczyzny). Smażymy je na patelni, solimy a potem dusimy w odrobinie wody
  • 3. Ryby solimy i obtaczamy mąką. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.
  • 4. Gotujemy ziemniaki z marchewką. By zachować właściwości warzyw, wrzucamy je do wrzątku a solimy dopiero pod koniec. Ugotowane ziemniaki i marchewkę tłuczemy z odrobiną masła i kefiru oraz pieprzu na jednolitą masę.
  • 5. Na ryby układamy por i podjemy z puree z dodatkiem szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mintaj Por Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować