Uwielbiam ryby i por, dlatego postanowiłam połączyć te 2 składniki.
30 min
Składniki:
4 Filety z ryby (gatunek wg uznania, ja zrobiłam z mintaja)
Szklanka mleka
średni cały por,
mała cebula
1 duża marchewka
4 duże ziemniaki
garść mrożonej w paski włoszczyzny
stołowa łyżka masła
2 łyżki stołowe kefiru
Mąka pszenna
Sól, pieprz
szczypior
Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeby pozbyć się specyficznego zapachu ryby - ryby moczymy przez całą noc w mleku i pieprzu. Jeśli nie mamy na to czasu to moczymy chociaż pół godziny przed smażeniem.
Ryby solimy i obtaczamy mąką. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.
2.Por i cebulę kroimy w kółeczka (ja dodałam jeszcze odrobinę włoszczyzny). Smażymy je na patelni, solimy a potem dusimy w odrobinie wody
3.Ryby solimy i obtaczamy mąką. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.
4.Gotujemy ziemniaki z marchewką. By zachować właściwości warzyw, wrzucamy je do wrzątku a solimy dopiero pod koniec. Ugotowane ziemniaki i marchewkę tłuczemy z odrobiną masła i kefiru oraz pieprzu na jednolitą masę.
5.Na ryby układamy por i podjemy z puree z dodatkiem szczypiorku.
Komentarze