RYBA Z MIGDAŁAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

To nie jest zwykła ryba to jest pyszna ryba. Podana z ryżem i quinoa to zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny, polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 filety bialej ryby ( u mnie fladra)
    2 łyżki mąki do panierowania
    2 łyżki mielonych migdałów do panierowania
    sól,
    sok z cytryny
    olej do smażenia

    Sos:
    2/3 szklanki bulionu
    1/3 szklanki bialego wina wytrawnego
    1/4 szklanki soku z cytryny
    2 zabki czosnku
    1/2 cebuli
    1/2 szklanki smietanki kremówki
    1 łyżka startej skorki z cytryny
    2 lyzki zimnego masla
    sol, pieprz
    1 łyżka oleju
    2 łyżki siekanych migdałów

    natka pietruszki

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba z migdałami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Na patelnie dać olej posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić (nie rumieniąc)wlać wino, sok z cytryny, poddusić do momentu aż objętość płynu zredukuje sie o połowę. Dodać śmietanę kremówke i doprowadzić do zagotowania, gotować ok. 6 minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać startą skórkę z cytryny, dodawać po kawałku masła i roztrzepywać trzepaczką do momentu aż każdy kawałek sie rozpuści. Dodać sól i pieprz do smaku. Przykryć .
  • image-0ock0bp 2. Rybę oczyścic,skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić.Każdy filet obtoczyć w mące wymieszanej z migdałami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron.
  • 3. Rybę ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać migdałami i natką pietruszki. Mozna podawać z ryżem jak również z ryżem i quinoa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować