Ryba z migdałami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Na patelnie dać olej posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić (nie rumieniąc)wlać wino, sok z cytryny, poddusić do momentu aż objętość płynu zredukuje sie o połowę. Dodać śmietanę kremówke i doprowadzić do zagotowania, gotować ok. 6 minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać startą skórkę z cytryny, dodawać po kawałku masła i roztrzepywać trzepaczką do momentu aż każdy kawałek sie rozpuści. Dodać sól i pieprz do smaku. Przykryć .
2.Rybę oczyścic,skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić.Każdy filet obtoczyć w mące wymieszanej z migdałami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron.
3.Rybę ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać migdałami i natką pietruszki. Mozna podawać z ryżem jak również z ryżem i quinoa.
Komentarze