Ryba z makaronem i brokułami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszne lekkie rybne danie.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety białej ryby (np: dorsz, sola)
    3 garście dowolnego makaronu
    kilka różyczek brokuła
    4 łyżki śmietany
    0,5 szklanki bulionu
    2 ząbki czosnku
    papryczka chilli (świeża lub suszona)
    sok z połowy cytryny + starta skórka z cytryny
    kilka gałązek świeżej natki pietruszki
    1 garść liści szpinaku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Dania z makaronem Spaghetti

Ryba z makaronem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba z makaronem i brokułami 1. Makaron ugotować w dużym garnku z wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    W tym czasie rybę przyprawić i smażyć na oleju.
    Do garnka w ostatniej chwili dodać różyczki brokuła. Gotować ok 1 minutę. Brokuł musi być al -Dente.
    Odcedzić makaron i brokuły i wrzucić ponownie do garnka. Podczas odcedzania makaronu należy odlać trochę gorącej wody z makaronu do szklanki ( ok. 0,5 szklanki).
    Garnek z makaronem i brokułami odstawić na ok 1 minutę do odparowania. Do garnka z makaronem i brokułami dolać wodę ze szklanki, dodać śmietanę, bulion, czosnek, chilli i sok z cytryny oraz wtarkować skórkę z cytryny.
    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Na koniec dorzucić pokrojone liście szpinaku i natkę pietruszki. Liście szpinaku szybko miękną.
    Wymieszać.
    Podawać ze smażoną białą rybą. Filety mogą być w całości lub jeśli płatki rybne łatwo się rozwarstwiają, można rybę pokruszyć na makaronie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Dorsz Makaron Ryby Sola Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować