Ryba z makaronem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w dużym garnku z wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie rybę przyprawić i smażyć na oleju.
Do garnka w ostatniej chwili dodać różyczki brokuła. Gotować ok 1 minutę. Brokuł musi być al -Dente.
Odcedzić makaron i brokuły i wrzucić ponownie do garnka. Podczas odcedzania makaronu należy odlać trochę gorącej wody z makaronu do szklanki ( ok. 0,5 szklanki).
Garnek z makaronem i brokułami odstawić na ok 1 minutę do odparowania. Do garnka z makaronem i brokułami dolać wodę ze szklanki, dodać śmietanę, bulion, czosnek, chilli i sok z cytryny oraz wtarkować skórkę z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty.
Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dorzucić pokrojone liście szpinaku i natkę pietruszki. Liście szpinaku szybko miękną.
Wymieszać.
Podawać ze smażoną białą rybą. Filety mogą być w całości lub jeśli płatki rybne łatwo się rozwarstwiają, można rybę pokruszyć na makaronie.
Komentarze