Ryba miruna w sosie z kalafiorem

4.5 (176 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pysznie, polecam.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ryby ( u mnie miruna )
    pieprz cytrynowy
    sól
    mąka pszenna do oprószenia
    jajko
    olej rzepakowy do smażenia

    2 duże cebule
    olej rzepakowy do smażenia
    400 g krojonych pomidorów - puszka
    1/2 kalafiora
    łyżka słodkiej papryki
    szczypta chilli
    łyżka tymianku
    pieprz czarny świeżo mielony
    łyżeczka cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki octu jabłkowego
    sól do smaku
    łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba miruna w sosie z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę pokroić na porcje. Posypać delikatnie solą i pieprzem cytrynowym. Oprószyć mąką. Jajko roztrzepać. Rybę maczać w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać pomidory i dusić. Dodać oczyszczonego i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Dodać 3/4 szklanki wody, przykryć i gotować do miękkości kalafiora. Dodać słodką paprykę, chilli, tymianek, czarny pieprz, cukier, miód, ocet i sól do smaku. Jeszcze chwilę gotować na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/2 szkl. wody. Dodać do potrawy. Zagotować i mieszać. Jak sos zgęstnieje to znaczy, że potrawa gotowa. Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
    Rybę podać z sosem z kalafiorem i posypać jeszcze natką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Miruna Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować